Strålbenshälta OCH ANDRA PROBLEM SOM HOVEN KAN FÅ OM TÅN ÄR LÅNG
Strålbenshälta är en diagnos som ställs då strålbenet i hoven har skelettförändringar. Då har det gått långt och hästen hå halt och kommer antagligen inte att bli fri från sin hälta. En tråkig diagnos som förekommer på framhovar då strålbenet fått en för hög belastning under lång tid. Då hästens belastning i hoven blir för centrerad i bakre delen pga låga trakter, bakåt bruten tåaxel och lång tå blir belastningen stor på strålbenet som utgör bakre delen av hovleden i hoven.
Detta tar lång tid men innan strålbenet blir förändrat kommer mjukdelarna som strålbensbursan som ligger under mellan strålbenet och djupa böjsenan, ligament bakom strålbenet collateral sesamoid ligament och framför impar ligament att bli hårt belastade, gå sönder och bli inflammerade vilket också kan bli en hälta av som är svårt att se på röntgen. Bedövas hovleden kommer hältan att försvinna och troligen sprutas hovleden och hästen får boxvila. Detta är ju bra men tar inte bort orsaken till varför hästen gått detta problemet så skos/verkas hoven samma som innan kommer hältan tillbaka.
Om hoven har lång tå och eller låg trakt så kommer även gaffelbandet och djupa böjsenan bli hårt belastade och kan skadas.
Vad som menas med lång tå är att överrullningen är längre fram i förhållande till centrum av hovleden än avståndet från där hoven belastas längst bak till centrum av hovleden. Alltså avståndet från där hoven belastas längst bak till centrum av hovleden ska vara samma avstånd som från hovledens centrum till tåns överrullning. Obs tåns överrullning inte tån utan bara överrullningen. Kallas 50/50 belastning runt hovledens centrum av rotation.
Första bilden är hov delad på mitten och andra bilden är en röntgenbild med bakåt bruten tå axel som ger påfrestningar på strålbenet.